In pas cu dezvoltarea

by - luni, octombrie 19, 2015

Ca e duminica sau luni, dimineata devreme sau seara, este foarte greu sa descrii ce consum energetic are biroul meu si restul locuintei.
Ar fi cazul sa iau masuri, insa inainte de toate este necesara o analiza asupra factorilor si utilitatilor cu consum energetic.

Colt de camera

Daca ar fi sa le adun la un loc, consum se realizeaza din toate colturile si unghiurile, oricum le-ai lua. Dintr-o privire de ansamblu deja se observa: frigiderul, masina de spalat, cuptorul cu microunde, aragazul si combina frigorifica.
Intrand in camera proprie se remarca multimea de prize si tehnologia la tot pasul: doua leptopuri alimentate in permanenta, trei prize multiple, incarcatoare cat cuprinde, cinci smartphone-uri, cabluri, router, imprimanta si altele.
La tot pasul tehnologia bate topurile vietii moderne.
Pentru mine, pentru tine, toata aceasta tehnologie reprezinta partea indispensabila a momentului. Cum ramane cu gestiunea? Avem nevoie de o analiza? De ce?

Optimizarea energiei

Energia electrica utilizata de catre tot ceea ce ne inconjoara are la baza combustibilii fosili respectiv carbunii.
Atractia catre utilizarea energiei si a altor surse aditionale este cu mult peste limita constientizarii asupra impactului pe care il poate avea consumul excesiv.
O buna optimizare a energiei inseamna un consum mai redus, ajutand astfel la mentinerea resurselor in timp si totodata la o poluare mai redusa a mediului inconjurator. Grija fata de mediu a crescut in ultima perioada datorita impactului negativ pe care acesta il poate avea asupra mediului de trai si asupra organismelor.
Optimizarea energetica a cladirilor se imparte pe mai multe clase, cele mai frecvent intalnite in cazul constructiilor fiind C si D. 
Cel mai ridicat nivel de optimizare energetica il constituie cladirile ecologice.


Optimizarea incepe de aici, din coltul unde ne petrecem marea majoritate a timpului, din propriul birou.
O buna modalitate de a economisi resurse respectiv energie in coltul in care se afla cel mai mare consum energetic, ar consta in urmatoarele actiuni:
  • utilizarea dispozitivelor si a consumatoarelor de energie in mod eficient atunci cand este strict necesar;
  • utilizarea de dispozitive care se supun normelor ecologice;
  • reducerea numarului de dispozitive si inlocuirea acestora cu cele ce detin functii multiple;
  • utilizarea de resurse alternative non-poluante.
Acestea sunt cateva dintre masurile pe care le pot lua si la care puteti apela si voi pentru reducerea consumului de energie. Schimbarea porneste de la fiecare in parte, incepand chiar cu locul cel mai des frecventat si "epuizat".

Legaturi externe

Atat conceptul ecologic cat si notiunea de certificat energetic fac referire la trei aspecte extrem de importante: poluare redusa a mediului, toxicitate redusa si consum redus de energie.
In cadrul produselor se poate vorbi despre produse ecologice marcate simbolic conform Uniunii Europene sau cu simbol propriu in functie de fiecare tara in parte, avand sens identic.
In cadrul cladirilor se atesta un certificat energetic ce poate fi obtinut cu ajutorul unor auditori energetici Enermed Impex. Acest certificat poate fi eliberat de catre un auditor energetic, expert in domeniu, fiind necesara o termografie in constructii.

Legatura intre consumul energetic realizat de catre totalitatea consumabilelor si cladiri

O cladire poate reprezenta atat un complex de apartamente cat si un loc in cadrul caruia se desfasoara diferite activitatii sau care presteaza diferite servicii. In oricare dintre acestea se vor regasi unul sau mai multe birouri si o cantitate mai mica sau mai mare de consumabile energetice.
O cladire atestata din punct de vedere energetic respecta anumite norme si ajuta la reducerea impactului negativ, oferind in schimb beneficii de lunga durata.
O termografie iti poate arata totalitatea parametrilor ce trebuiesc a fi abordati pentru a imbunatati nivelul de trai in corelanta cu factorii de mediu.

Bloc nereabilitat

Bloc reabilitat


Termografiile determina deficientele izolatiei termice, zonele cu infiltratii de aer, problemele constructive, zone cu expunere ridicata la condens si mucegai etc.
Acest lucru presupune o investitie si o gestionare intr-un mod corespunzator, ce elimina considerabil pierderi ce pot afecta gradul de confort.
Asa cum marii intelepti exclama, schimbarile pornesc din interior. Pasi mici, marunti dar siguri, ne pot asigura o viata mai indelungata. 

Articol scris pentru SuperBlog 2015.

You May Also Like

1 comments

  1. Way cool! Some vrry valid points! I appreciate you penning this post and the resdt of
    the site is very good.

    Here is my wesbpage cream creambath

    RăspundețiȘtergere